19. maaliskuuta 2019

Laakson sairaalassa: Karu totuus suoliston tilasta

Kirjoitin helmikuussa jutun suolistosairaudestani (Colitis Ulcerosa, krooninen haavainen paksusuolen tulehdus), sen vaikutuksista raskauteen ja eri sairaaloiden hylkäämistä lähetteistä. Tänään, 1,5 kk sen jälkeen, kun ensimmäinen lähete lähti liikkeelle, olin vihdoin ja viimein gastroentrologin juttusilla Laakson sairaalassa. Tätä ennen olin tietysti käynyt antamassa Tullinpuomin labrassa verinäytteet ja kiikuttanut kotona tehdyn ulostenäytteen tutkittavaksi.

Laakson sairaala käytävä gastroentrologia
Laakson sairaalan tyhjä käytävä

Minut otti vastaan vanhempi ja miellyttävä suolistosairauksiin perehtynyt erikoislääkäri. Hän kysyi voinnistani ja kerroin sen olevan tällä hetkellä melko hyvä. Suolisto ei ole vuotanut verta paljonkaan lähes viikkoon. Ruoka pysyy hyvin sisällä, mikä on erityisen tärkeää sinun kehittymisen ja ravinnon saannin kannalta. Tämän sairauden oireista ja raskaudesta johtuen hemoglobiini on alhaalla, eikä rautakuuri väsymyksestä päätellen vielä tunnu auttaneen. Se on tällä hetkellä ainut merkittävä oire, jota ylipäätään poden, väsymys.

Gastroentrologin näytöllä olevat tulokset kertoivat kuitenkin totuuden suolistoni tilasta. Ulostenäytteestä mitattu suoliston tulehdusarvo on yli 900, kun sen pitäisi olla alle 100. Ohhoh. Tätä ja alhaista hemoglobiinia lukuunottamatta muut arvot olivat kunnossa. Mutta onhan tuossakin kerrakseen.

raskaus colitis ulcerosa laakson sairaala gastroentrologi
Odotusta (kirjaimellisesti) Laakson sairaalassa gastroentrologin vastsaanotolle
Tulehdustilaa koitataan nyt saada kuriin lisäämällä Pentasa lääkitystä, josta ei ole haittaa sinulle. Jatkossa otan 2 x 1g tabletin sijasta päivittäin 3 x 1g ja lisäksi peräpuikot. Jos tulehdustila ei ala asettumaan, niin seuraavaksi on edessä kortisoonia ja suonen sisäisiä lääkkeitä. Myös rautavarastoja seurataan, koska raskauden aiheuttaman huonon hemoglobiinin lisäksi menetän jatkuvasti verta suoliston vuotavien haavojen vuoksi. Seuraavat seurantalabrat on toukokuussa.

Olen nyt suolistoineni Laakson sairaalassa "sisällä", eli tulee sen suhteen mitä vaan oireita, voin olla suoraan sinne yhteydessä, eikä jatkossa enää tarvitse minkäänlaista läheterumbaa muiden lääkäreiden kautta. Arvostan terveydenhoitojärjestelmäämme tänään erityisen kovasti. Sen lisäksi, että sairaalassa oli todella miellyttävä henkilökunta, se sijaitsee kauniilla luonnonläheisellä paikalla,kuitenkin lähes keskellä Helsinkiä, ja sen 1920-luvun arkkitehtuuri miellyttää silmääni.

laakson sairaala arkkitehtuuri
Laakson sairaalan arkkitehtuuri miellyttää silmääni


Toivon niin paljon, ettei tällä sairaudellani ole mitään tekemistä sen kanssa, että sinä tulisit kärsimään minkäänlaisista suolisto-/vatsavaivoista.

<3. Jennyfer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.