9. kesäkuuta 2019

Ostolakossa: Aloitus

Eipä tarvinnut kauaa houkutella minua mukaan ostolakkoon ja ensimmäinen postauskin syntyi aiheen tiimoilta käden käänteessä. Tiedättekö sen flown, kun on todellisten intohimojensa äärellä? Minulle minimalismi, ekoteot ja ostolakot sekä niistä kirjoittaminen on yksi niistä himoista. Vaikka hetken aikaa jouduinkin pähkäillä, onko haasteeseen mukaan lähteminen kohdallani nyt oikeesti järkevää, en mitenkään päässyt siitä yli ja ympäri, joten tässäpä ensimmäinen "Ostolakossa" -sarjan postaus, joka käynnistää määrittämättömän, mutta toivottavasti loppuelämäni mittaisen ostolakkoni. 


"Tammikuussa otin hyvän lähdön tälle vuodelle aiheen tiimoilta."


Teehetkien koti -blogin Marika heitti syvälle minun filosofiaani kuuluvan haasteen ostolakosta, josta ole täydellisen toteuttamisen muodossa haaveillut jo pidemmän aikaa. Tammikuussa otin hyvän lähdön tälle vuodelle aiheen tiimoilta, mutta emme päässeet vuoden ensimmäistä kuukautta edes puoleen väliin, kun tein positiivisen raskaustestin, ja sittenpä sitä hankittavaa on riittänytkin. Jo ennestään minimalistisena ihmisenä ja tulevan lapsen kanssa 31,5 neliön kodissa asuvana olen tietysti pyrkinyt tekemään vain ja ainoastaan järkeviä ja pitkäaikaisia hankintoja, sillä kotimme neliöt eivät onneksi anna myöten millekään turhuudelle, ja olen siitä ylpeä.

Kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Tyydytystä saa myös silloin, kun vain katselee kauniita asioita.
Kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Tyydytystä saa myös silloin, kun vain katselee kauniita asioita. 

Ei mitään järkeä lähteä mukaan haasteeseen

Minimalismi ja itsensä haastaminen juuri tämän kaltaisissa asioissa on intohimoni ja olenkin jo tehnyt muutamia aiheeseen liittyviä postauksia "Ekoteko" -tunnisteen alla. Kun näin Marikan haasteen, olin heti että jes, tohon lähden niin mukaan, mutta sitten tajusin, että ostolakkoni ei tule mitenkään onnistumaan, sillä pelkästään beibille on vielä tehtävä hankintoja, kuten vaunut, ja turvakaukalo, eikä ne hankinnat, ihan jo pelkästään todella pakolliset, tule ihan muutamaan vuoteen edes loppumaan. Sitten siemailin rauhassa teetä (myös minun kotonani judoaan sitä paljon) ja mietin asiaa hetken. Haluaisin tietysti pyrkiä aivan täydelliseen suoritukseen olla oikeesti ostamatta mitään muuta, kuin tyyliin ruokaa, mutta se ei nyt todellakaan tulevan lapsen kanssa ole mitenkään mahdollista. Voisinhan kohdistaa tämän vain itseeni, mutta se tuntuisi äärimmäisen tyhmältä, jotenkin vajaalta.

Luonto kiittää kauneudellaan ekologisista elämäntavoista
Luonto kiittää kauneudellaan ekologisista elämäntavoista

No totta hitossa olen mukana

Olin jo vetäytymässä koko haasteesta, kun sitten kuitenkin mietin vielä hetken ja päätin, että hitto vie, mukana ollaan! Siltä istumalta päätin tehdä postaussarjaa tunnisteella "Ostolakossa" ja vähintään joka kuukauden päätteeksi julkaista "syntilistan", eli kaikki ne materiaaliset hankinnat ruokaa lukuun ottamatta, joita kuukauden aikana olen tehnyt. Näin ollen joudun oikeesti perustelemaan, tuomaan päivänvaloon ja katsomaan silmiin myös ne lapselle tekemäni pakollisetkin hankinnat. Lupa on siis ostaa, mutta:

  • vain ja ainoastaan todelliseen tarpeeseen, järjellä perustellen
  • mahdollisimman monikäyttöisiä ja pitkäikäisiä vaihtoehtoja
  • ei heti tarpeen ilmetessä (jollei kyse ole terveydelle akuutista asiasta) vaan ostoslistalla asiaa hetken kypsytellen ja haudutellen
  • ensin miettien ja tutkien, löytyykö jo hankituista ratkaisua tarpeeseen
  • ensin käytettyjen tarjonta läpikäyden

Ostolakko tekee hyvää niin pankkitilille kuin luonnollekin
Ostolakko tekee hyvää niin pankkitilille kuin luonnollekin


Saanko haastettua myös sinut mukaan? Ilmianna itsesi joko kommentoimalla alle tai Instagramissa jennyfer_1980. 

Lue myös: 


<3. Jennyfer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti