15. heinäkuuta 2019

31,5 neliötä: Pohjapiirustus

31,5 neliötä on seitsemän postauksen sarja kodistani, jonka ensimmäinen osa tämä Pohjapiirustus on. Sarjassa esittelen kotini sisustuksineen huone huoneelta. Asunto sijaitsee 12/2017 valmistuneessa 12 huoneiston kerrostalossa Helsingin kantakaupungissa. Olen asunut asunnossa sen valmistumisesta lähtien. Syksyn 2019 tullen jaan nämä neliöt lapseni kanssa.


Asunnon pohjaratkaisu on aivan täydellinen. En muuttaisi siinä mitään. Ennen, kuin aikoinaan olin nähnyt asuntoa livenä, ajattelin, että miten ihmeessä voisin asua kodissa, jossa eteinen ja keittiö on käytännössä samaa tilaa. Luulin, että minulla olisi tunne, kuin kokkaisin eteisessä. Näin reilu 1,5 vuoden kokemuksella täytyy todeta, että se tunne oli täysin turha. Tilan eteisen tuntu rajoittuu vain ainoastaan vasemmalla ennen keittiötä ja oikealla ennen kahden oven tankokaappia edeltävään tilaan, jossa ei harrasteta mitään ruuanlaittoon liittyvää.

31,5 neliötä: Pohjapiirustus


Rakastuin ikkunoihin ja patterittomuuteen

Kun aikoinaan tulin asunnon ensiesittelyyn, se oli vielä rakennusvaiheessa ja sinne piti pukeutua huomioliiveihin sekä rakennustyömaa kypäröihin, jotka sai parkkipaikan tilalla olleesta työmaakopista. Hissi ei vielä toiminut ja rappukäytäväkin oli keskeneräinen työmaa. Tämä asunto oli kuitenkin käytännössä loppusiivousta vailla valmis. Rakastuin sen katosta lattiaan asti ulottuviin ikkunoihin, jotka ovat koko asunnon levyiselle parvekkeelle, jossa niin ikään lasitus on koko sen leveydeltä katosta lattiaan asti. Tämä yhdistelmä luo tähän asuntoon kauniin valon, vaikka ne ihanat ikkunat vain yhdelle sivulle ulottuvatkin. Lisäksi minusta oli aivan ihanaa, kun asunnossa on lattialämmitys, eikä seinillä olevat patterit ole rajoittamassa rajallisten neliöiden sisustamista.

Miten mahtua näihin neliöihin

Aluksi hieman jännitin pientä neliömäärää, sillä olinhan asunut lähes koko aikuisikäni pääsääntöisesti kooltaan 50 neliön molemmin puolin olevissa kaksioissa. Mutta minä todella halusin tämän kodin. Todella. Halusin. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä jo netissä. Olin jo aiemmin karsinut ylimääräistä sekä tarpeetonta tavaraa elämästäni todella paljon pois. Muuton yhteydessä tein sitä rajusti lisää. Sain siitä todella hyviä fiiliksiä ja kiksejä, joita saan minimalisoidessani elämääni edelleen. Se tunne on yksi syy, miksi ylipäätään olen minimalisti. Se tunne, joka pitää kokea, jota on niin äärimmäisen vaikea selittää. Minusta on henkisesti aina vaan upeampaa ja hienompaa, mitä vähemmällä pärjää ja tulen toimeen, ja mitä vähemmän nurkissa on tavaraa. Nämä neliöt haastoivat minut todella harkitsemaan joka ikisen tavaran tarpeen ja tarkoituksen. On lopulta aika uskomatonta, miten vähällä tulee toimeen elämättä silti minkäänlaisessa kurjuudessa tai askeettisuudessa. Minimalistisuudestani huolimatta olen kuitenkin visualisti. Kodissani on asioita, joita en tarvitse, joiden haluan olevan siellä vain silmän ilon vuoksi.

Tilaa myös "Oskarille"

Kun olin saanut asunnosta kauniin ja viihtyisän, sekä asunut siinä n. 13 kuukautta, tein yllättäen positiivisen raskaustestin. Siinä sitten iski jonkinlainen paniikki ja stressi, että mihin ihmeessä muutan ja meille kodin rakennan. Lapsen kanssa 31,5 neliön jakaminen tuntui lähes mahdottomalta ihan jo ajatustasollakin. Vaikka olemmekin "Oskarin" isän kanssa yhdessä, emme ainakaan vielä ole muuttamassa yhteenkään. En myöskään halunnut muuttaa tästä asunnosta yhtään mihinkään, saati alueelta, johon olin niin ikään rakastunut, joten päätin, että jään "Oskarin" kanssa tänne asumaan. Olin minimalistina tietysti jo pidemmän aikaa ihastellut perheiden minikoteja, ja nyt sain ihan itse rakentaa minulle ja tulevalle lapselleni sellaisen. Tilanne vaati jälleen kerran omien tavaroiden ja vaatteiden totaalisen läpikäynnin ja arvioinnin tarpeellisuudesta. Koska saan kiksejä tämän kaltaisista haasteista, olin innoissani ja niinpä ryhdyin tuumasta toimeen. Sain jälleen kerran laittaa itseni ja luovuuteni todella peliin. Olin päättänyt, että me kyllä mahdumme tähän kotiin erinomaisesti, tilavasti ja viihtyisästi. Ja niin siinä kävi. Nyt kun sisustus on kutakuinkin valmis, esittelen seuraavissa 31,5 neliötä -postauksissa ratkaisuni ja tilat huone huoneelta. Tervetuloa virtuaalivierailulle meille! Sarjan seuraava postaus ilmestyy 22.7.2019.

Kaikki sarjan postaukset löytyy tunnisteella: 31 neliötä

<3. Jennyfer

2 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.