28. elokuuta 2019

Synnytyskassi

Synnytyskassi on pakattu. Lähdön hetkellä pitää muistaa sujauttaa sinne vielä muutama tärkeä asia ja jännittävää onkin nyt se, koska se lähtö tulee. Synnytyskassi valmiina odottamassa lähtöä konkretisoi tulevaa taas paljon eteenpäin, ja toi mukanaan positiivista jännitystä jo muutenkin odottavaan tunnelmaan. Mitä kassini sisältää ja minkälainen oli työnjako pakkaamisen osalta "Oskarin" isän kanssa?


Synnytyskassin pakkaamisesta muistuteltiin neuvolassa jo jotain 10 viikkoa ennen laskettua aikaa. En hötkyillyt asian kanssa, koska jotenkin olin ajatellut, että kohdallani se on tehtävä, joka kuuluu heti äitiysloman alkuun. Jos olisi käynyt niin, että "Oskari" olisi syntynyt ennen aikojaan, ilman, että mitään olisi ehtinyt pakata tai valmistella pakattavaksi mukaan, eipä tuo hätä olisi ollut minkään näköinen, sillä "Oskarin" isä ja vanhempani olisivat kyllä voineet järjestää kotoa kaiken tarvittavan perästä päin paikalle, sillä molemmilla tahoilla on avaimet kotiini. Lisäksi sairaalassa kyllä pärjää sieltä saatavilla asioilla, joten en osannut pitää kiirettä tämän asian kanssa. Vitkuttelin myös, koska  jostain syystä inhoan pakkaamista. Lopulta sain pakattua kassin kaksi ja puoli viikkoa äitiysoman alkamisen jälkeen, vaikka mielikuvissani olin kuvitellut tekeväni sen innoissani heti ensimmäisen vapaapäivän koittaessa. Nyt kuitenkin ajatus siitä, että kassissa on lähdössä mukaan kaikkea omaa, tuntuu hyvältä.

Synnytyskassina toimii Varustelekan Iso rynnäkköreppu, joka on täydellinen matkakaveri reissuun kun reissuun
Synnytyskassina toimii Varustelekan Iso rynnäkköreppu, joka on täydellinen matkakaveri reissuun kun reissuun


Minulla oli kyllä pitkään lista, mitä haluan ja mitä mukaan tarvitsee ottaa. Ne lojuivat myös pitkään läjässä lipaston päällä odottaen kassiin pääsyä. Viimeinkin sain asian pois päiväjärjestyksestä raskausviikolla 37+2. Kurkataanpas nyt, mitä kassiin, minun tapauksessani reppuun, laitoinkaan.

"Oskarin" kotiinpaluuvaatteet

Tämä oli meillä "Oskarin" isän tehtävä, valita pojalle kotiinpaluuvaatteet. Vaikka välillä olenkin huono ihminen ja mietin koko miehen synnytyksessä mukana oloa, kiitos kaikkien hormonien ja riitojen, niin ensisijaisesti tahtoni ja haluni on kuitenkin osallistaa hänet asioihin niin paljon kuin vain mahdollista ja hän haluaa. Koska kassin sisältö on muilta osin pääsääntöisesti minun henkilökohtaisia juttujani, oli tämä se kohta, jonka pystyin ja halusin antaa hänen käsiinsä. Sen verran "ohjasin" valintoja, että ehdotin otettavaksi setin sekä 50 että 56 senttisistä vaatteista. Koska tämä isäihminen varautuu yleensä kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan (minulla olisi monta hauskaa "vara-asiaa" kerrottavana, ja ehkä joskus sen teenkin) niin molemmista kokoluokista kassiin päätyi kaksi erilaista settiä. Ulkovaatteiden osalta meillä ei oikeastaan ollut edes valinnan varaa, sillä sellaisia olen ajatellut hankittavan vasta syntymän jälkeen, kun tietää pojan koon ja vähän ilmoja, minkälainen syksy sitä mahdollisesti edessä onkaan. Meillä on kuitenkin turvakaukaloon kuuluva lämpöpussi, äitiyspakkauksessa tullut makuupussi ja minun tekemä villapeitto, joten palella hänen ei varmastikaan tarvitse. Päällimmäiseksi kerrokseksi otimme siis Reiman villahaalarin, joka on yksi superkirpparilöydöistäni ja Newbien paksumman pipon, tumput ja tossut. Mukaan lähtee myös tulevan kummitädin kutomat villasukat, sekä kevyempi pipo ja tumput. Sisävaatteet koostuu pitkälti bodeista ja collegehousuista. Ja sitten on kettu, jonka ostin "Oskarille" aivan alkuraskauden aikoina Tukholman reissultamme. Kuvasta puuttuu turvakaukalo lämpöpusseineen, joka luonnollisesti lähtee myös mukaan kotiinpaluuta varten.

"Oskarin" kotiinpaluuvaatteet ja kettu pehmolelu sairaalaan, joka on myös minulle "voimaesine", jonka mukaan pakkaamissta jollain listalla mainittiin
"Oskarin" kotiinpaluuvaatteet ja kettu pehmolelu sairaalaan, joka on myös minulle "voimaesine", jonka mukaan pakkaamissta jollain listalla mainittiin


Paksumpaa vaatekerrosta ulkoilmaan
Paksumpaa vaatekerrosta ulkoilmaan

Jännä nähdä, onko näille 50 cm vaatteille käyttöä lainkaan
Jännä nähdä, onko näille 50 cm vaatteille käyttöä lainkaan

Valkoinen, beige ja harmaa on vauvanvaatteiden lempisävyjäni
Valkoinen, beige ja harmaa on vauvanvaatteiden lempisävyjäni

Näillä vaatteilla tekisi vähän pidemmänkin kotiinpaluumatkan, mutta syyskuu on hieman haastavam sillä lämpötila voi olla mitä vaan
Näillä vaatteilla tekisi vähän pidemmänkin kotiinpaluumatkan, mutta syyskuu on hieman haastava, sillä lämpötila voi olla mitä vaanEväät

Evääksi olen valinnut mitäpä muutakaan kun lempijuomaani Originaalia vissyä, jota halusin varata heti alkuun reilusti, ettei varmasti lopu kesken. Lisäksi on erimakuisia Paussi välipalakeksejä. En ole kyllä yhdeltäkään synnyttäneeltä vielä kuullut, että olisi voinut ainakaan projektin ollessa käynnissä mitään syödä, mutta ruokahaluni tuntien, ne tulee varmasti syödyksi "Oskarin" syntymän jälkeen.

Eväistä tärkein on vissy
Eväistä tärkein on vissy


Hygienia ja lääkkeet

Tämä kategoria on onneksi kohdallani helppo ja pieni. Mukaan lähtee:

 • vartalovoide
 • kasvovoide
 • hammasharja
 • hammastahna
 • palasaippua
 • nännivoide
 • liivinsuojat
 • pari harsoa
 • kolmen päivän lääkkeet
Terveyssiteet jälkivuodolle olen jättänyt tarkoituksella pois. Minulla ei ole mitään käsitystä siitä määrästä, mitä se edes voi olla, joten lähden liikkeelle sairaalasta saatavilla varusteilla silläkin uhalla, että ne jotain ihan hirveitä olisikin. 

Synnytyskassin hygieniatuotteet ja lääkkeet
Synnytyskassin hygieniatuotteet ja lääkkeet


Hygieniatuotteet ja lääkkeet on pakattuna omaan pussukkaan
Hygieniatuotteet ja lääkkeet on pakattuna omaan pussukkaan

Omat vaatteet

Tämä oli koko synnytyskassin sisällön vaikein kategoria. Onko siinä nyt sinänsä mitään yllättävää: nainen ja vaatteet. No, minulla ei ole edes niin paljon tällä hetkellä vaatteita, joihin mahtuisin heti synnytyksen jälkeenkään, että tässä nyt olisi edes ollut mitenkään ihmeemmin mitään valinnan varaa. Eniten mietin sitä, haluanko olla sairaalassa omissa vaatteissa, vai en. Jotenkin ajatuskin niistä sairaalarytkyistä tekee olon sairaaksi, vaikka eihän tässä sairaana olemisen kanssa ole mitään tekemistäkään. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että kaikista helpointa kaikesta vinkkelistä katsottuna on pukeutua niihin sairaala vaatteisiin siellä ollessa, joten reppuun päätyi kotiutumisvaatteiden (housut, toppi, neuletakki, huivi) lisäksi:

 • villasukat
 • kumipohjaiset tohvelit
 • kahdet sukat
 • kolmet alushousut
 • imetysliivit

Omat kotiutumisvaatteet ja villasukat sekä tohvelit sairaalassa oloa varten
Omat kotiutumisvaatteet ja villasukat sekä tohvelit sairaalassa oloa varten
Tarvikkeita

Sitten reppuun pitäisi lähdön hetkellä muistaa sujauttaa kaksi pussukkaa ja äitiyskortti, jotka käytännössä kulkevat tällä hetkellä joka paikassa mukanani. Äitiyskortti sen vuoksi, jos lähtö tuleekin jostain muualta, kuin kotoa. Harmaa pussukka se sijaan sisältää tärkeää, lähes jatkuvasti käytössä olevaa elektroniikkaa, kuten puhelimen laturi, mobiiliwifi, selfiekeppi ja kamera. Violetti pussukka sisältää muutamat hassut meikkini, joita en todellakaan kuvittele sairaalassa tarvitsevani, mutta siellä on myös huulirasvaa ja sen sellaista, mitä puolestaan varmastikin tarvitsen. Plussaa on, mutta ei pakollista, jos muistan sujauttaa reppuun myös bujon ja penaalin muistiinpanoja varten.

Nämä pitää muistaa sujauttaa reppuun lähdön hetkellä
Nämä pitää muistaa sujauttaa reppuun lähdön hetkellä

Jos bujon ja penaalin muistaa napata mukaan, se on vain plussaa
Jos bujon ja penaalin muistaa napata mukaan, se on vain plussaa


Mitä puuttuu? 

No ne oikeesti tärkeät. Puhelin ja kamera. Postauksen kuvat on otettu kyseisellä kameralla, joten siitä en luonnollisestikaan saanut kuvaa, mutta kulkee harmaassa tarvikepussukassa jatkuvasti mukana, joten sen puolesta asia on kunnossa. Puhelin sen sijaan oli kuvatessa laturissa, eikä sen vuoksi päätynyt kuviin mukaan. Ja sitähän ei nyt luonnollisesti voi vielä pakatakaan. Uskoisin sen kuitenkin päätyvän synnytysreppuun lähdön hetkellä, koska todennäköisesti juuri sillä soitan ja ilmoitan sairaalaan tulostamme. "Oskarin" isä saa huolehtia omista mahdollisista tavaroistaan, sillä kamppeemme ovat eri osotteissa, ja olisin muutenkin huono puuttumaan aikuisen miehen tämänkaltaisiin tarpeisiin.

<3. Jennyfer

14 kommenttia:

 1. Sairaalan jälkivuotositeet on hyviä ja mä ainakin olen aina niitä käyttänyt koska kuuluvat hintaan. Alussa niitä voi vaihtaa vaikka joka vessakäynnillä. Vuoto saattaa olla kuin niagara tai sitten niinku menkat, sitähän on mahdoton ennustaa. Liivinsuojia on hyvä olla mukana, ainakaan naikkarilla ei ole ollut.

  Joko sua jännittää hirmusesti? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännittää kyllä, hyvällä tavalla, ja se jännitys kasvaa päivä päivältä 🙂

   Poista
 2. Hei, muutama oma kokemus
  Pakkaa omia sukkia mukaan niin että riittää koko reissuksi. Itse olin hyvin tyytyäinen kertakäyttöalushousuihin, vaatteisiin jne mutta minusta ne sairaalan metrin mittaiset putkisukat jossa ei ole kantapäätå ovat ihan järkyttävät.
  Lisäksi suosittelisin ottaa imetysliivit mukaan. Rinnat saattaa olla niin kipeät ettei tosi, kun maito nousee. Itse käytin 24/h. Lisäksi liivit auttaa hillitsemään maidon ulosvirtausta sit kun sen aika koittaa.
  Meillä on myös ollut kotimatkaa varten varuilta tutti mukana mikäli huuto yllättää autossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ne sairaalasukat on hirveitä. Inhoon just semmosia löysiä lörppänöitä. Imetysliivit kassiin jo menikin. Meidän kotimatka on reilu 3 km, ehkä pärjätään se jos vähän itkettäisikin. Ajatuksissa ollut välttää tuttia, kunnes imuote imetykseen on kunnossa. Tämä vinkki tuli imetysvalmennuksessa.

   Poista
 3. Kannattaa suosia niitä sairaalan "rytkyjä" ja jättisiteitä ja verkkopöksyjä. Alapäästä valuu veri ja yläpäästä hiki ja maito 🤪
  Anteeksi ronski kielenkäyttöni, näin se vaan on 🙈

  Jännää kyllä odotella koska pääsette tositoimiin. Tsemppiä❤️❤️
  Yksi ihanimmista elämänvaiheista ❤️❤️ ja pian tapaatte "Oskarin" kanssa❤️
  T. Sanniska/äiti kolmelle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just hyvä, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä 👍🏻😀 Jännää odottelua kaikin puolin ja alkaa tää fyysinen olokin olla sen verran tukala, että tulis jo 😄

   Poista
  2. Niin samaa mieltä tämän anonyymin kanssa ☝️ kaikkien omien eritteiden lisäksi sain ainakin 6 kertaa pojan pissat päälleni. Aina kun vaippaa vaihtoi. 🙈

   Poista
  3. Poikien mukanaan tuomia iloja 🤪

   Poista
 4. Välttämättömiä lääkkeitä ottaisin varmuuden vuoksi isomman määrän kuin kolmelle päivälle. Itse olin melkein kaksi vuorokautta synnytyssalissa ja useamman eri syyn takia kotiinlähtömme viivästyi vauvan syntymän jälkeen niin, että päästiin kotiin lopulta 8 päivää sairaalaan menon jälkeen. Oli kiva, ettei heti tarvinnut miettiä sitä, että järjestää jonkun hakemaan kotoa lisää omia lääkkeitä, kun olin jo varmuuden vuoksi ottanut niitä muistaakseni noin viikoksi mukaan. Mäkin suosin sairaalan verkkopöksyjä ja sairaalan vaatteita, ne oli mielestäni paljon helpompia ja kivan löysiä synnytyksen jälkeen kuin omat vaatteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinullekin suosituksesta sairaalavaatteita kohtaan. Lääkkeiden kanssa ajattelin, kunhan alkuun pääsee, mutta helpompi lienee lisätä niitä matkaan, kun tarvittaessa ohjeistaa ketään tuomaan niitä lisää.

   Poista
 5. Juu nuo liivinsuojat on hyvä muistaa! Niitä ei tosiaan sairaaloissa taida olla. Ja imetysliivit myös.

  T. Sanniska

  VastaaPoista
 6. Meillä synnytyssalissa taisin ottaa omia lääkkeitä mutta muuten talo tarjosi, eikä niitä ns. saanut itseltä syödä. Näin se menee aina tai pitäisi mennä sairaalahoidossa; sairaala kyllä lääkitsee. Shampoota yms. ei ollut sairaalan kylppärissä... Ne sairaalan jättisiteet oli jokusen päivän välttämättömiä mutta kotimatkalle pienempi oli parempi. Tsemppiä tulevaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä 🙂 Noi mun lääkkeet ei liity synnytykseen tai kivunlievitykseen, vaan krooniseen suolistosairauteeni, jolloin ne lääkkeet pitää viedä itse mukana.

   Poista
 7. Ite lisäisin vielä sen kaikista tärkeimmän eli huulirasvan kaveriksi silmätipat ja nenäsuihkeen. Ainakin jos on yhtään herkkä ilmastoinneille ym

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.