1. syyskuuta 2019

Ostolakossa: Elokuun syntilista

Aloitin kesäkuun 2019 alussa Ostolakko -haasteen ja se käynnisti myös blogissani "Ostolakossa" -postaussarjan, johon kuuluu vähintään joka kuun vaihteessa menneen kuukauden Syntilista, joka paljastaa kaikki ne ostokset, joita tein ostolakostani huolimatta. Ruokaa ja lääkkeitä en huomioi. Koska olen minimalisti ja jotta mahdollinen tavaravirta ei olisi vain sisäänpäin, teen listan myös niistä asioista, joista kuukauden aikana olen luopunut. 


Ostaa saan, mutta seuraavin ehdoin:
 • vain ja ainoastaan todelliseen tarpeeseen, järjellä perustellen
 • mahdollisimman monikäyttöisiä ja pitkäikäisiä vaihtoehtoja
 • ei heti tarpeen ilmetessä (jollei kyse ole terveydelle akuutista asiasta) vaan ostoslistalla asiaa hetken kypsytellen ja haudutellen
 • ensin miettien ja tutkien, löytyykö jo olemassa olevista ratkaisua tarpeeseen
 • ensin käytettyjen tarjonta läpikäyden


Syntilista, elokuu 2019
Kuten heinäkuun syntilistassa mainitsinkin, minulla on alkanut hajoamaan kodinkoneet yksi toisensa jälkeen. Heinäkuussa hajosi kallis ja kallisarvoinen teenkeitin/-haudutin, joka on minun kaltaiselle teefriikille ihan ehdoton tuote. Siitä räjähti huuhdellessa lasipannu tuhannen palasiksi, ja eipä sen jälkeen koko keittimellä ole enää mitään virkaa. Mietin ja surffailin monta hetkeä, minkälaisilla välineillä tämän rakkaan edesmenneen keittimeni korvaisin. Halusin oikeesti laadukasta ja pitkäikäistä, ei haittaa, vaikka olisi ihan ikuistakin, sillä minua ärsyttää olla jatkuvasti etsimässä, ostamassa ja hankkimassa jotakin. Ei haittaa, jos joskus joku edes kestäisi, vaikka äidiltä pojalle.

Teenkeittovälineet
Teenkeittovälineet


Luovuttujen tavaroiden lista on yllättävän pitkä, sillä minusta tuntuu, ettei minulla paljon ole, mistä luopua. Kuun aikana tein viikottain jakson 31,5 neliötä kotini esittelysarjaan, jossa toki tuli käytyä kaikki mahdollinen läpi ja sen myötä kyseenalaistettua monien juttujen tarpeellisuutta. Edelleen teen sitä mm. joidenkin astioiden osalta.

Elokuussa innostuin aloittamaan myös pidemmän aikaa mielessä pyörineen bujoilun, joka toi muutamia tarvikehankintoja osakseen. Koti on edelleen vaatinut hankintoja, mutta sen osalta ostoslista alkaa olla onneksi jo melkoisen pieni. Oskari sai paljon vaatteita ja leluja osakseen. Palveluista mieleen jäävin on ollut odotusajan valokuvaus, josta tulen tekemään ihan oman jutun, kunhan vain saan kaikki kuvat käyttööni.

Jokohan syyskuussa tämä lista olisi yhtään maltillisempi? Mitään heräteostoksia en ole tehnyt, vaan kaikki hankinnat ovat olleet lyhyemmän tai pidemmän ajan ostoslistallani hautumassa. Se on oikeesti hyvä menetelmä, sillä olen huomannut, että moni asia on myös ehtinyt sieltä poistua kokonaan lopulta turhana, ennen kyseisen hankinnan tekemistä.


Omat vaatteet
Imetysliivit - Koska vihaan rintaliivejä, ostin nämä imetysliivit myös sellaista mallia, jotka eivät ole sellaiset tavalliset liivit. Nämä ovat materiaalilta aivan ihanaa lyocellia enkä pidä mahdottomuutena, etteikö nämä voisi jäädä käyttöön imetyksen jälkeenkin. Riippuu tietysti, minkälaiset tissini ovat tämän rupeaman jälkeen. Ostoslistallani oli myös pari imetystoppia, mutta ainakin nyt näyttää siltä, että ne pyyhkiytyivät sieltä pois tämän liivimallin johdosta. Todennäköisesti pärjää ihan tavallisilla, (olemassa olevilla) topeillani. 

Merinovilla huppari - Tämä on ollut jo vuoden päivät ostoslistallani. Minulla on vastaava aikaisemmin hankittu mustana, mutta olen kokenut tarvitsevani myös tämän harmaan version. Ja nyt sille tulikin ihan todellinen tarve, kun mietin vaatekaappiani ja sen käytännöllisyyttä ja toimivuutta imetyksen osalta. Huppari on siihen helppo väline, ja näin syksyn tullen merinovilla mitä mahtavin materiaalina, vaikka se on oivallinen toki läpi vuoden. Tätä hupparia olen kaivannut myös silloin, kun toinen on ollut pyykissä. Vaikka merinovillahupparia ei niin usein tarvitse pestäkään, sillä tuuletus usein riittää, olen kuitenkin raskausaikana joutunut niin tekemään, monesti, sillä minulla on taipumus pyyhkiä ja tiputtaa tuohon vatsakummulle ihan päivittäinen ruokalistani. 

Merinovillahuppari. Ihan parasta ikinä.
Merinovillahuppari. Ihan parasta ikinä. 


Omat tarvikkeet
Vihko - Bujoa varten

Yhdeksän kynää - Bujoiluharrastusta varten

Penaali - Niin ikään bujoilutarvikkeille

Viivotin - Bujoiluun myöskin

Baby -tarra-arkki - Näitä käytän bujon koristelussa, kun "Oskari" on syntynyt

Pyyhekumi - Bujoilua varten

Tyyny - Tarvitsin tämän vanun vuoksi, koska en löytänyt vanua erikseen myynnissä. Vanu tuli "Oskarille" tekemäni turvalonkeron sisälle. Teen myöhemmin DIY asioista omia postauksia, jossa tämäkin tekele pääsee sitten esittäytymään


Bujovälineitä
Bujovälineitä


"Oskarin" vaatteet
Kahdet 56 cm housut - Näitä on nyt varmasti riittävästi, että päästään alkuun

Yöpuku - Näitä kuvittelen myös olevan riittävästi, että päästään alkuun, eikä heti synnäriltä tarvitse lähteä shoppailemaan

Kolmet 50 cm housut - Bodeja ja housuja oli todella epäsuhtainen määrä tässä kokokategoriassa. Tämän koon vaatteita on meillä erittäin vähän ja saapa nähdä, onko näille käyttöä lainkaan


"Oskarin" tarvikkeet
Ruokailualusta - Siihen nyt on vielä tovi, kun tätä tarvitaan, mutta kun löysin mieluisan ja sisustukseen sopivan, niin ostin heti pois. Koska asuntomme on pieni, ei minulle ole myöskään yhdentekevää, minkälainen tämä alusta on, koska se on erittäin keskeisellä paikalla koko muuhun asuntoon nähden. 

Henkareita - Nyt näitä on riittävästi kaikille "Oskarin" vaatteille


Ruokailualusta
Ruokailualusta


Koti ja sisustus
Vedenkeitin - Teenkeittimeni, sellainen ihan kunnon haudutin, hajosi lasipannun osalta suureksi surukseni hiljattain ja olen tehnyt töitä uusien teesysteemien löytämiseksi, sillä teen juonti on minulle pyhä ja harrastus. Päädyin aiempaa erilaiseen ratkaisuun ja vedenkeittimeksi valikoitui tämä (toivottavasti ikuisuuden kestävä) vedenkeitin, jossa tärkein ominaisuus kestävyyden ja laadun lisäksi oli veden lämpötilan säädin eri teelajit huomioiden. 

Valurauta teepannu - Varsinaista teen haudutusta ja tarjoilua varten

Kaksi teen haudutus siivilää - Koska käytän pääsääntöisesti vain irtoteetä, niin välillä on tarpeellista liotella vain yksittäisiä kuppeja. Aika pitkään ja monesta paikasta olen näitäkin silmäillyt, mutta nämä Muumipapat tekivät lähtemättömän vaikutuksen samantien.

Roska-astia paperille - Kun rakensin kotini kierrätysjärjestelmää (josta voit lukea lisää täältä) olin varma, etten tarvitsisi paperille omaa astiaa, sillä olen kaiken mahdollisen muuttanut sähköiseksi asioinniksi, eikä minulle tule postiluukusta mainoksiakaan. Silti huomaan, että tätä paperi roskaa kantautuu kotiini sen verran, että kyllä se lopulta vaati kuitenkin ihan oman astian. 

Lasipurkki vanulapuille - Tämä purkki tuli "Oskarin" hoitotarvikkeille 

Penkki - Jatkettavan ruokapöydän ääreen silloin, kun se pöytä on jatkoasennossa, eli neljän hengen pöytänä. Olen kytännyt tätä 3-4 kk Torin kautta ostettavaksi käytettynä, mutta ei. Päädyin lopulta hakemaan sen uutena Ikeasta. Kun penkki ei ole ruokapöydän ääressä käytössä, se toimii kauniisti ikkunan äärellä, pääosin kynttilätelineenä. 


Kynttilät penkillä, kun ruokapöytä ei ole jatketussa moodissa
Kynttilät penkillä, kun ruokapöytä ei ole jatketussa moodissa
Talja - Koska ruokapöydän muillakin istuimilla on valkoinen talja, piti tietysti samanlainen ostaa tälle penkillekin. Minusta se oli kaljun näköinen ilman taljaa ja selkeesti vaati sitä osakseen. 

Kolme vilttiä - Ai että, näihin on niin ihana käpertyä syksyn ja talven tullen villasukat jalassa, teekuppi vierellä kynttilöitä poltellen. Kaksi valkoista vilttiä päätyi nojatuoleille ja yksi samanlainen, mutta harmaa sängylleni. Sängyltäni laitoin pois siinä olleen edellisen viltin, koska se pöllysi aivan valtavasti edelleen, vaikka olinkin jo pessyt sitä useaan kertaan. Lisäksi pesukone oli aina totaalisen siivouksen tarpeessa tämän viltin pesun jälkeen, joten laitoin sen menemään. Todellisuudessa siis uusien vilttien määrä on vain kaksi. 

Viisi lasipulloa - Nämä tulivat kylpyhuoneeseen ja jo tässä varhaisessa vaiheessa siirsin turvallisuussyistä kylpyhuoneen allaskaapin alalaatikosta pyykinpesuaineet peilikaapin päälle suojaan "Oskarilta". Koska pyykinpesuaineet tulivat näkyvälle paikalle, ei tietenäkään ollut ihan sama, minkä näköisissä astioissa ne ovat. Ostin Ikeasta ihania patenttikorkillisia lasipulloja ja tuunasin niihin itse etiketit. Jos haluat nähdä kylpyhuoneeseeni, voit kurkata sinne täällä. Näistä DIY asioista, jossa nämäkin pullot esittelen, teen ihan omat postaukset

Pakettikortteja - Näistä tein kera langan kyltit pesuainelasipulloille, minkä väri sen pyykin aina on kussakin pullossa.

Liimaa - Tätä tarvitsen tulevaa vauvakirjaa varten, mutta nyt ensihätään myös pyykinpesuainelasipulloille tuunaamiani etikettejä varten. Pitkäaikainen investointi.

Suppilo - Tämän avulla voin siirtää pyykinpesuaineet lasipulloihin. 

Lasipurkki sokerille - Keittiön kuiva-aine kaappiin voit kurkata täällä. Minulla on omat lasiset säilytysastiat jokaiselle kuiva-aineelle, nyt myös erittäin harvoin tarvitsemalleni sokerille. 

Pullasuti - Innostuin leipomaa pullaa ja mielestäni ne menivät pilalle kahdesta syystä: olin unohtanut munat kauppaan ja voitelin ne maidolla, voitelin ne käsin, sillä en omistanut pullasutia. Ostin sellaisen, koska aion leipoa pullaa vastakin. 

Kehys - Etsin joskus pari vuotta taaksepäin sellaista kehystä, johon olisin voinut laittaa esille jonkin tärkeän muiston. En silloin löytänyt sopivaa millään. "Oskari" sai Baby Showerissa lahjaksi tulevalta kummitädiltään itse tehdyt ensimmäiset villasukat, jotka ovat aivan mielettömän suloiset. Minulle oli heti selvää, että niistä tulee kaunis muisto kehystettäväksi. Kun nyt Ikeassa törmäsin juuri täydelliseen kehykseen sitä ajatusta varten, ostin sen jo valmiiksi tätä sisustuksellista, kaunista ja merkittävää muistoa varten. 


"Oskarin" ensimmäiset, tulevan kummitädin tekemät villasukat tulevat ajallaan muistoksi tämän kehyksen sisään. Silloin tokiv ielä tarkistetaan kehyksen taustakin, jota vasten nämä sukat nyt vain mallattuna
"Oskarin" ensimmäiset, tulevan kummitädin tekemät villasukat tulevat ajallaan muistoksi tämän kehyksen sisään. Silloin toki vielä tarkistetaan kehyksen taustakin, jota vasten nämä sukat nyt vain mallattuna


Pakastuspusseja - Näitä tarvitsin leipomani pullamäärän pakastusta varten ja erinäisille asioille satunnaisesti muutenkin. 

Muki - Tämän ostin hajonneen teekupin tilalle


Hygieniatuotteet
Vessapaperi - Tätä muuten kuluu näin raskaana ollessa ja pissalla rampatessa ihan uskomattomia määriä

Konetiskitabletit - Näitä minulla kuluu  noin yksi per päivä

Liivinsuojat - Tulevaa imetystä varten

Pikkuhousunsuojia - Näitä on kulunut raskaana ollessa ihan ennätysmäärä

Matkahammasharja - Ensisijaisesti uusin tämän synnytyskassia varten, mutta palvelee jatkossa myös kaikilla muillakin matkoilla, sillä kotona käytän vain sähköhammasharjaa

Jätekasseja - Roska-astioihin


Kosmetiikka
Bepanthen - "Oskarin" hoitotarvikkeisiin. 

Kaksi tuubia vartalovoidetta - Toinen heti käyttöön kotona, toinen synnytyskassiin mukaan pakattavaksi.

Kasvovoide - Synnytyskassiin pakattavaksi

Lanoliini - Voide rinnoille tulevaa imetystä varten

Ripsiväri - Koska luovuin pidennyksistäPalvelut
Ripsihuolto - Ja tämän jälkeen niistä luovuinkin. Olen maannut nyt niin paljon sängyllä liitoskipujen ja väsymyksen vuoksi, että jo pelkästään se alkoi kuluttamaan ripsiä irti. Toisekseen, tämä on äärimmäisen kallista puuhaa äitiyslomalaiselle. Ja oikeesti tosi turhamaistakin. On vaan niin siistiä olla ihan naturel. 

Kahvilat - Ihana käydä ja viettää aikaa vaikka bloggaillen tai lukien. Toisaalta, ei mikään halpa "harrastus", sillä kertalaakista saa usein juoman ja jonkin suupalan kanssa menemään vähimmilläänkin lähes 10 e. 

Raskausajan valokuvaus - Tämän kaltaisiin asioihin on ilo laittaa rahaa. Ei mitään kertakäyttökamaa tai pikamuotia, vaan kauniit muistot, jotka säilyvät läpi elämän. Kun saan kaikki kuvat käyttööni, teen aiheesta erillisen postauksen


Saatu
"Oskarin" Muumi jumpsuit - Mummo pukisi hänet pelkkään Muumiin

Libero laukku - Sisällöstä jäi käyttöön vaipat, kylpyöljy pesuaine, kaksi pikkuhousunsuojaa, kosteuspyyhkeet, lelu ja opaskirjanen. Pois laitoin itse laukun ja siellä olleen terveyssidepaketin, jotka eivät yhtään olleet tyyliini / makuuni


Libero laukun näytteet, lelu ja kirjanen
Libero laukun näytteet, lelu ja kirjanen

Apteekin vauvapaketti - Sisälsi paljon kaikenlaisia mainoslehtisiä, jotka menivät paperinkeräykseen. Käyttöön jäi lasten D-vitamiinitipat sekä kuudesta näytteestä kolme, jotka itseasiassa mielsin aikuisille ja käytin itse pois. Muiden näytteiden tuoksut eivät miellyttäneet, joten laitoin ne pois


Apteekin Vauvapaketin näytteet50 cm body - Tämä tuli tarpeeseen, sillä tämän kokoisia vaatteita on vain pari. 

50 cm potkuhousut - Samoin nämä, varmasti tarpeeseen, sillä näitä pienimpiä vaatteita ei ole juuri nimeksikään.

62/68 cm froteehousut - Ystävä oli bongannut nämä ihanat retrotyyliset housut kirpparilta. 

Retro helistin - Niin ikään ystävän bongaama kirpparilta


Ystävän retrohenkiset kirppislöydöt ja lahjat "Oskarille"
Ystävän retrohenkiset kirppislöydöt ja lahjat "Oskarille"


Baby Boy ilmapallo - Yllätys Baby Showerista

Vihko - Tänne on ystävien ja läheisten toimesta arvuuteltu "Oskarin" syntymäaikaa, painoa, pituutta ja nimeä

Tarroja - Näitä tuli yllä olevan vihkon mukana ystäviltä. Ehkä hyödynnän myöhemmin bujoilussa

Kaksi tuttia - "Oskarin" ensitutteja

Vaippoja - Näitä saa meille tuoda jatkossakin

Villasukat - Tulevan kummitädin kutomat. Niin ihanaa. Niin pienet. 

Toppahousut - Nämä saatiin varastoon odottamaan "Oskarin" kasvua reilu kolme vuotiaalta kummitytöltäni

Collegehousut - Niin ikään nämä päätyvät vielä hyväksi toviksi varastoon odottamaan "Oskarin" kasvua, sillä ovat hiljattain jääneet pieneksi reilu kolme vuotiaalle kummitytölleni

Puisia rakennuspalikoita - Nämä värikkäät puupalikat "Oskari" sai niin ikään kummitytöltäni

Pussukka - Ostin tämän Fjällrävenin pussukan lahjakortilla, jonka olen aikoinaan saanut. Minulla on näitä vastaavia pussukoita eri värisiä eri tarvikkeille. Tämä tuli käyttöön meikkipussukakseni, sillä edellisen valtasi kaikenlainen mukana usein kuljetettava elektroniikka, kuten laturit, mobiiliwifi, kamera ja selfiekeppi


"Oskarin" saamat puiset rakennuspalikat, joiden laatikko kaipaisi vielä väriä pintaan
"Oskarin" saamat puiset rakennuspalikat, joiden laatikko kaipaisi vielä väriä pintaan

Matkustaminen
Bensa
Julkisen liikenteen lippuja

Ostetut lahjat
Kirjakaupan lahjakortti

Luovuttu, elokuu 2019
Rintaliivit
Vyö
Useista saaduista näytteistä
Lainassa ollut äitiysmekko
Aterinteline
Kynttiläsomiste
Ripsiväri
Neljä lasia
Viltti
Eyeliner
Kaksi henkaria
Vauvan body, jonka väri ei miellyttänyt silmääni lainkaan
Kaksi ripsiharjaa
Tarjoilukärry
Näytteiden mukana tullut laukku
Kirjaintaulu + kirjaimet, merkit ja numerot
Lasinen purkki
Kaksi mukia
Mikrokuituliina
3 kynää
Ilmapallo

Lue myös sarjan muut postaukset: 

<3. Jennyfer

4 kommenttia:

 1. Kiva blogi sulla! Onnellista loppu odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🙂 kovasti tykkään tätä blogia tehdäkin

   Poista
 2. Itse en mitään listaa pidä tms. mutta myös yritän ostaa vain todelliseen tarpeeseen.

  Meillä oli kanssa pojalla tuo ihana Meandin tattipuku <3

  VastaaPoista