4. syyskuuta 2019

Ruokakulut: Elokuu

Ruokakulut ovat viimeaikoina herättäneet keskustelua aika paljon ja päätinpä minäkin kantaa korteni kekoon. Vaikka toki tiedän kuukausittaiset ruokakuluni noin karkealla tasolla, oli tämänkaltainen seuranta niin koukuttava, että päätin tehdä siitä rutiinin, käynnistää blogissa uuden sarjan ja asettaa itselleni erilaisia kuukausittaisia tavoitteita. Elokuu on ollut poikkeava, koska olen viimeisilläni raskaana ja nähnyt mm. ystäviä kahviloissa ja ravintoloissa ruuan äärellä. Postauksessa avaan hieman ruokafilosofiaani ja lopussa on listaus kategorioittain, mihin minun rahani ruokakaupassa menevät. 


Ruokatalouden koko

Pääosin kyseessä on yhden hengen, eli minun kuukauden ruokakuluni, vaikka "Oskarin" isä välillä jotain luonani syökin, tai minä vien jotain yhteistä mennessäni hänen luokseen, tai minä syön jotain hänen ostamaa. Mistään ihan täysin normaalista kuukaudesta ei voida elokuun ruokakulujen osalta kohdallani puhua, sillä olen viimeisilläni raskaana, joka tuo mm. mukanaan sen, etten oikeastaan jaksa panostaa ruuan tekemiseen yhtään, vaan olen oikonut ruuan laittoa tosi paljon puolivalmiilla ja eineksillä. Tosin niitä ostaessa olen aika tarkka siitä, että ne olisivat juuri sitä itteään, eli ruokaa, eikä sisältäisi mitään epämääräistä, ainakaan sellaista, mitä en tuoteselosteesta ymmärrä. Tähän eines- ja puolivalmiskategoriaan lasken mm. pakastealtaissa myytävät uunijuurekset ja wokkivihannekset, jotka sinällään ovat ihan puhtaita kasviksia, mutta puolestani pilkottu ja paloiteltu valmiiksi. Minusta ei nimittäin ole tällä hetkellä leikkaamaan paloiksi edes porkkanaa, sillä turvotus on tuonut käsiin niin kovat nivelkivut. 

Ällötykset

Toisen poikkeuksen ennen raskautta olevaan aikakauteen tekee se, että on joitain ruoka-aineita, mitä normaalisti ostin aina, mutta ne ovat ällöttäneet minua niin paljon raskausaikana, että ovat saaneet jäädä kauppaan. Näitä ovat mm. kananmunat, kalkkunaleikkele sekä sienet, ja nyt loppuraskaudesta myös kaikenlainen liha. Tosin vuosiin en ole syönyt oikeastaan muuta, kuin kanaa, sillä olen kala-allerginen, enkä pidä punaisen lihan mausta lainkaan. Minusta onkin muotoutunut raskausajan kasvissyöjä, joka kyllä käyttää runsaasti maitotuotteita. Mikä lie sellaisen virallinen vegenimi sitten onkaan. Mitään varsinaisia ylitsepääsemättömiä himoja tai mielitekoja minulla ei ole ollut, vaan kohdallani nimenomaan näitä ruokavaliosta pois jääneitä ainesosia. Jännä nähdä, tuleeko niihin palatuksi raskauden jälkeen. Samoin alkoholin tuoksu on ollut jotain maailman hirveintä.

Tuunattua kaurapuuroa: kauramurot, granola ja marjat
Tuunattua kaurapuuroa: kauramurot, granola ja marjat

Herkuttelu loppu nyt

Ennen raskautta en oikeastaan ostanut koskaan mitään herkkuja, mutta nyt raskausaikana etenkin jäätelöä on kulunut ihan kiitettävästi. Se on helpottanut oloa paljon niinä hetkinä, kun olen lähes 24/7 kuumissani ja läpimärkä hormoonihiestä. Ja sen jo tiedän itsestäni entuudestaankin, että väsymys, jota olen raskausaikana potenut paikoittain aivan järjettömän paljon, on hormonien lisäksi kohdallani makeanhimon pahin vihollinen. Mistään järin suurista määristä, etenkään karkin kohdalla, ei ole kyse, ja sipsejä tms. en ole syönyt lainkaan, mutta huomaanpa nyt ruokakuluja seuranneena, että pienistä viattomista kuluista tulikin suuri puro. Koska oikeesti en tykkää tuosta rahasummasta yhtään, joka näihin täysin turhiin tuotteisiin on mennyt, julistan jälleen herkuttoman elämäni alkaneeksi heti syyskuun alusta lähtien, vaikka raskaus onkin vielä kesken, ja olen sallinut itselleni sen myötä poikkeuksia. Sen olen tiennyt, että kaikenlaiset herkut olisi varmastikin jääneet jälleen elämästäni pois itsestään raskauden jälkeen hormonien tasaantuessa, mutta nyt teen sen tietoisesti, sillä onhan syyskuu muutenkin the kuukausi, kun pääsen tästä olomuodostani irti. Tuntuu suorastaan hyvältä alkaa jo tässä vaiheessa kääntämään ajatuksia entiseen normaaliin. 

Säännöllinen ruokailurytmi

Se, mikä raskaana ollessa on pysynyt ennallaan verrattuna sitä edeltävään aikaan on, että syön viisi kertaa päivässä. Satunnaisesti nyt raskaana joskus enemmänkin pienien välipaljon muodossa. Etenkin alkuraskaudessa piti tunnin-parin välein olla laittamassa jotain suuhun, ettei tullut huono-olo. Tätä samaa alkoi ilmetä myös ajoittain nyt loppuraskaudesta, mutta johtunee ennemminkin siitä, että vatsa on niin täynnä vauvaa, ettei sinne kerralla kummosia ruokamääriä enää mahdukaan.

Mistä haluat maksaa

Jos ruokakulujen kanssa haluaisi skitsoilla, niin niitä saisi toki huomattavasti alaspäin, jos söisi vain pari-kolme kertaa päivässä ja eläisin leivällä, kaurahiutaleilla ja makaroonilla. Minulle kuitenkin terveys, puhdas ruoka ja koko päivän kestävä tasainen vireystila ovat sellaisia tekijöitä, joista en ole valmis tinkimään. Lisäksi rakastan hedelmiä, marjoja ja kasviksia, jotka ovatkin ruokakulujeni suurin ryhmä. Ja olen siitä muuten ylpeä. Tunnen nimittäin erään miehen, joka useamman kerran päivitteli kallista, kaupasta rasiaan kerättävää salaattiannosta. Kun kysyin, paljon se maksoi, tajusin hinnan kuullessani, että samalla rahalla juuri ja juuri saat jostain pikaruokaketjusta hampurilaisaterian, enkä ole sellaisten hinnoista kuullut kenenkään, tämän erään miehenkään, koskaan valittavan. On totta, että etenkin marjat ovat myös minusta arvokkaita, mutta mikä ihme siinä on, että moni maksaa mieluummin saman rahan höttövehnästä ja rasvasta, kuin että laittaisi rahansa oikeesti ravitseviin jat terveellisiin aineksiin.

Kaurasydänmurot on uusi tuttavuus, joka ainakin osin tuli ruokavaliooni jäädäkseen. Nämä maistuvat sellaisenaan ja esim. luonnonjukurtin kanssa
Kaurasydänmurot on uusi tuttavuus, joka ainakin osin tuli ruokavaliooni jäädäkseen. Nämä maistuvat sellaisenaan ja esim. luonnonjukurtin kanssa


Juomat

Juomapuolen asioista ruokakululistalta puuttuu kokonaan tee, jota käytän suhteellisen paljon, mutta ostan usein ison satsin irtoteenä kerralla Forsmanin tehtaanmyymälästä, ja se reissu ei osunut tälle kuulle ollenkaan. En käytä lainkaan mehuja ja limuja, sillä en tykkää niistä. Maitoa en muista juoneeni ikinä. Piimää satunnaisesti. Käytännössä juon teen lisäksi vettä ja ostoskoriin päätyy satunnaisia vissypulloja, kuten tässä kuussa neljä kappaletta synnytyskassiin pakattavaksi. Alkoholia raskausaikana ei ole kulunut tietystikään ollenkaan ja olinpa itseasiassa pitkiä aikoja alkoholitta ennen raskauttakin. Alkoholin haju on oksettanut ja ällöttänyt koko raskausajan niin paljon, että saapa nähdä, onko minusta enää koskaan viinilasiin edes tarttumaan. Juomien summa sisältää myös jokusen suklaan makuisen kaurajuoman, joita ostan myöskin hyvin satunnaisesti. Juomakuluista voisin käytännössä luopua kokonaan, teetä lukuun ottamatta.

Ruokakulut, elokuu 2019


Hedelmät, marjat ja vihannekset
79,18 e

Juustot
19,20 e

Rasvat ja öljyt
5,78 e

Jukurtit ja rahkat
72,12 e

Juomat
12,14 e

Viljatuotteet
44,16 e

Puolivalmiit ja einekset
40,02 e

Mausteet
9,77 e

Herkut
32,89 e

Ulkona syöminen ja juominen
75,16 e

YHTEENSÄ: 371,22 e / kk

Granola on vaikio-ostoksiani, jota tykkään käyttää erityisesti luonnonjukurtin kanssa
Granola on vaikio-ostoksiani, jota tykkään käyttää erityisesti luonnonjukurtin kanssa

Yhteenveto

Olisin voinut nipistää summaan 270,23 euroon jättämällä herkut kauppaan ja käymättä kahviloissa ja ulkona syömässä, sekä juomat ostamatta. Siis 100 e rikkaampi! Olisin kyllä todellakin tiennyt sille rahalle parempaakin käyttöä. Säästöä olisi myös syntynyt, jos olisin jaksanut lähiostarin sijasta käydä tekemässä ruokaostokset isossa marketissa, mutta se on tässä raskauden loppumetreillä liitoskipujen kanssa lähes mahdoton tehtävä. Kuukausi on sinänsä ollut poikkeava kahviloiden ja ravintoloiden osalta, että eihän minulla normaalisti ole edes aikaa notkua niissä tätä määrää. Nyt äitiyslomalla olen nähnyt niissä ystäviä ja tuttavia, poikennut myös ahkerasti itseksenikin liikenteessä ollessani. Tämä on kohta, jossa todellakin tulen jatkossa säästämään. Vaikka olen toki tiennyt kuukauden ruokakuluni karkealla tasolla tähänkin asti, innostuin tästä niin, että teen tästä seurannasta ihan rutiinin. Blogini uusi sarja "Ruokakulut" alkakoon. Ja jotta tämä ei olisi pelkkää kulujen seurantaa, asetan itselleni syyskuulle rahallisen tavoitteen: 250 e. Syyskuu tulee siltä osin olemaan erilainen, että "Oskarin" on määrä syntyä, enkä yhtään tiedä, mitä esimerkiksi imetys tekee ruokahalulleni tai -valiolleni. Maitotuotteita käytän paljon, ja ne voivat lukemani mukaan aiheuttaa imettäessä paljon vatsavaivoja pienokaiselle.

Miten on, saanko porukkaa mukaan syyskuun ruokakuluhaasteeseen? 

<3. Jennyfer

5 kommenttia:

 1. En tiedä lähtikö tuo aikaisempi kommentti keskeneräisenä liikenteeseen, pahoittelut jos näin kävi!
  Täältä lähtee perhe mukaan haasteeseen, meillä myös esikoinen tulossa ja LA ensi viikolla myöskin. Toivon täysimetyksen onnistuvan joten mielenkiintoista miten se mahdollisesti muuttaa ruokavaliota, jos tulee jänniä mielitekoja vai meneekö ylimääräiset herkut väsymyksen ja valvomisen piikkiin :)
  Näin samassa elämäntilanteessa olevalle vinkkinä, onko Kauppahalli24 sinulle tuttu? Olen tilannut sieltä viime aikoina ruokaa ja taloustarvikkeita kun en pysty kantamaan suuria määriä kaupasta. Lisäksi on ollut mukavaa saada isot wc-paperipaketit ja painavat tuotteet toimitettuna ovelle paperipusseissa. Toimituskulut on olleet siedettävät omaan budjettiin ja olen muutenkin ollut tyytyväinen tuotteiden päivämääriin ja tuoreuteen, vaikka valikoima voisi olla suurempi tietyissä kategorioissa. Suosittelen kurkkaamaan jos ei ole tuttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa jännää, niin samanlaiset tilanteet päällä :) Itsellä myös tuo 6 kk täysimetys tavoitteena, ja juuri sen osalta olenkin paljon miettinyt jo valmiiksi tota ruokavaliota. Monella ruoka-aineella kun tuntuu olevan vaikutusta vauvan vatsavaivoihin ja itkuisuuteen. Ja sitten kun se imetys vie itseltäkin ihan tolkuttomasti energiaa. Ja jos kroppa ei saa riittävästi energiaa niin ei onnistu se imetyskään.
   Tuo Kauppahalli24 tai muukaan kotiinkuljetuspalvelu ei ole minulle vielä tuttu, mutta olen ajatellut kyllä kokeilevani jotain sellaista. Mulla on nimittäin toi sama ongelma, että kaupassa jotuuu ravata lähes päivittäin, kun en myöskään saa kanettua enää kummosiakaan määriä sieltä kerralla kotiin. Kiitos vinkistä ja onnea sinulle näille loppumetreille :)

   Poista
  2. Jep, ei voi muuta kun odottaa tulevaa synnytystä ja millainen vauva sieltä tulee. Toivotaan parasta :)
   Inhoan muutenkin ruokakaupassa käymistä ja perheessämme ei ole autoa, joten tuo ravaaminen on rasittavaa. Mukavampi saada ostokset kotiin niin saa keskittyä vauvaan.
   Onnea sinullekkin loppuodotukseen, kovasti jännitän milloin "Oskari" tulee maailmaan kun olen seurannut blogiasi huhtikuusta lähtien :)

   Poista
 2. Kiva idea tuo ruokakulujen erittely ja muiden haastaminen siihen mukaan! Lähtisin mielelläni mukaan, mutta en taida uskaltaa kun kauhistuttais vaan miten paljon menee rahaa ruokaan =D. Meillä siis 5 hengen talous ja koskaan ei tarkaan olla seurattu ruokakuluja kuin suuriinpiirtein vain. Ja tehdään aika suunnittelematta ruokaostokset ja ostetaan hetken mielijohteesta. Tähän haluaisin kyllä muutosta, ihailen sellaisia perheitä joissa viikon ruokalista tehdään etukäteen ja sen mukaan tarkkaan ostetaan ruuat, ei ylimääräistä.

  Anna / Mustikkapasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haluaisin olla myös sellainen, joka tekee viikon ruokasuunnitelmat etukäteen, että minä päivänä on mitäkin ruokaa. Ne ostan aikalailla mielitekojen mukaan kaupasa ollessa, vaika perusruoka-aineet muuten pyöriikin usein samana. Olen ajatellut, jos saisin itsestäni tässä åippälomalla irti, että saisin tohon ruokasuunnitteluun jonkun rutiinin. Ja tosiaan, hämmästelen ja ihailen myös niitä (suur)perheitä, jotka osaa ton suunnitelmalisuuden ja sitten niillä menee yleensä myös tosi vähän rahaa siihen ruokaan. Ainakin ruokamäärään ja syöjiin nähden. Mä tässä nyt koitan tutkia, mikä mun kauppareissuissa ja laskuissa mättää :D

   Poista