3. marraskuuta 2019

Ostolakossa: Lokakuun syntilista

Sarja päättyy! Aloitin kesäkuun 2019 alussa Ostolakko -haasteen ja se käynnisti myös blogissani "Ostolakossa" -postaussarjan, johon kuului joka kuun vaihteessa menneen kuukauden Syntilista, joka paljasti kaikki ne ostokset, joita tein ostolakostani huolimatta. Ruokaa ja lääkkeitä en huomioinut. Koska olen minimalisti ja jotta mahdollinen tavaravirta ei olisi ollut vain sisäänpäin, tein listan myös niistä asioista, joista kuukauden aikana luovuin. Tämä lokakuun syntilista on sarjan viimeinen postaus, sillä tällä hetkellä elämässä tapahtuvista muutoksista johtuen tämän sarjan ylläpitäminen olisi liian haastavaa. Katsotaan, palaanko tämän postaussarjan pariin myöhemmin uudestaan. Kerron myös myöhemmin, mitä nämä elämässäni tapahtuvat muutokset ovatkaan. 


Ostaa on saanut, mutta seuraavin ehdoin:
 • vain ja ainoastaan todelliseen tarpeeseen, järjellä perustellen
 • mahdollisimman monikäyttöisiä ja pitkäikäisiä vaihtoehtoja
 • ei heti tarpeen ilmetessä (jollei kyse ole terveydelle akuutista asiasta) vaan ostoslistalla asiaa hetken kypsytellen ja haudutellen
 • ensin miettien ja tutkien, löytyykö jo olemassa olevista ratkaisua tarpeeseen
 • ensin käytettyjen tarjonta läpikäyden


Syntilista, lokakuu 2019
Vauvan myötä tullut tavaravirta sisään ja ulos on alkanut näkyä kirjanpidossani niin, että niille bujossani varattu tila kävi kuukauden aikana ahtaaksi. "Oskari" syntyi suoraan 50 cm vaatteisiin, samaa aikaa käyttöön tuli 56 senttiset ja nyt olemme jo 62 senttisissä, joten vaatevirta on huomattava. Lisäksi kuluneen 7 viikon aikana on tullut opittua, mitkä vaatteet ja tavarat toimivat, ja mitkä ei. Lisäksi olen hurahtanut ostamaan itselleni jokusen vaatteen, sillä vaatekaapin sisältö on jokseenkin haastava, sillä raskauden jälkeen kropassa on edelleen kiloja tallella. Tämänkaltaisessa "välitilassa", kun et ole raskaana, etkä mahdu entisiin, on suhteellisen hankalaa pukeutua oikein mihinkään.

Tämän sarjan myötä pidin tarkkaa kirjanpitoa siitä, mitä ostan ja mitä laitan pois. Se oli mielenkiintoista, siellä ilman tätä en olisi havainnut, kuinka paljon tavaraa lopulta kuukauden aikana ovista sisään ja ulos liikkuukaan. Yksi parhaista asioita, joita tämän haasteen myötä tein, on lista ostettavista asioita. Siellä on hautunut monta asiaa ennen ostopäätöksiä ja sen myötä ehtinyt myös poistumaan turhana. Se on auttanut myös priorisoimaan ostettavia asioita. Suosittelen tätä tapaa kaikille. Toki elämässäni on tullut eteen sellaisia akuutteja ostoksia, kuten yks kaks "Oskarin" tarvitsemat isommat vaatteet, joita en ole kirjannut ostoslistalleni lainkaan, vaan lähtenyt siltä istumalta ostamaan. Lista auttaakin nimenomaan erottamaan ne asiat toisistaan, mitä haluaa ja mitä tarvitsee. Vaikka nyt päätänkin tällä erää tämän sarjan tähän, ei se tarkoita sitä, että tapani tästä muuttuisi. Kerron myöhemmin erikseen siitä, miksi tällä hetkellä koen tämän sarjan jatkamisen liian haastavaksi. En kuitenkaan kokonaan sulje pois sitä, ettenkö mahdollisesti myöhemmin jossain muodossa palaisi tämän pariin uudestaan.

Lokakuun ostoksia
Lokakuun ostoksia


Omat vaatteet
Lenkkarit
3 hanskat
Tunika
Takki

Omat tarvikkeet
Kampa
Puhelimen näytön suoja

"Oskarin" vaatteet
4 sukkahousut
3 sukat

"Oskarin" tarvikkeet
8 kpl tuttipulloja (näistä 4 laitettu vääränlaisina myöhemmin pois)

Koti ja sisustus
Jätekassit
Biojätepussit

Hygieniatuotteet
Vessapaperia
Etikka
Käsitiskiaine
Vaipat
Tampoonit
Palasaippua
Tahranpoistojauhe

Kosmetiikka
Ripsiväri
Kulmavärisivellin
Kulmaväri
Puuteri

Palvelut
Kehonkoostumusmittaus

Saatu
Matkasyöttötuoli
Vaippoja
Body
2 housut

Matkustaminen
Bensa

Ostetut lahjat
Kaksi lahjakorttia

Luovuttu, syyskuu 2019
3 pipoa
Villatakki
Fleecetakki
Paita
4 yöpukua
Terveyssiteet
Lenkkarit
Tuttipullo
3 mekkoa
2 vyötä
Bikinit
6 toppia
2 hametta
8 housut
3 shortsit
2 paitaa
Sukat
4 bodyä
Potkupuku
2 tossut
2 kuolalappua
hanskat
Teddypuku
Silikonihelmet
Kuukuppi
Jumpsuit
Potkuhousut
Niistäjä
4 tuttia
4 tuttipulloa
Hiustenleikkuukone

Lue myös sarjan muut postaukset: 


<3. Jennyfer

3 kommenttia:

 1. Jännä miten erikokoisia samanikäiset vauvat voi olla! Meidän tyttö on myös syyskuussa syntynyt ja täällä mennään edelleen 50 koossa ja pikkuhiljaa 56 alkaa istua paremmin. Ja mulle sanottiin raskausaikana ettei 50 tule mahtumaan viikkoa pidempään ja neiti nyt lähes 2kk! Taas oli ihanat vauva-asiantuntijat vauhdissa joka ärsytti ihan suunnattomasti raskausaikana ja edelleen tulee kommenttia.. Minkä kokoinen "Oskari" on tällä hetkellä?
  Mukavaa loppusyksyä teille, on ilo lukea blogiasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Meillä on tosiaan nyt bodyt 62 cm, joistain housuista menee vielä 56 cm, mutta kyllä ne puntit lyhyeksi käyvät. Me mentiin 6-7 viikkoa 50 ja 56 cm vaatteilla, ja luulin myös kommenteista päätellen, että tyyliin kahta viikkoa pidempään ne eivät sovi. Minulla e ole tällä hetkellä mitään käsitystä, minkä kokoinen poika on, sillä 1 kk neuvola oli 10.10 ja 2 kk neuvola on vasta 13. päivä. Teen silloin hänestä 2 kk postauksen mittoineen :) Mutta kaikki maito tuntuu hänellä menneen pituuteen. Ihanaa loppuvuotta sinullekin! :)

   Poista
  2. No, pääasia että vauva kasvaa oli sitten minkä kokoinen tahansa. Toki se myös riippuu vaatteen valmistajasta ja vauvan ruumiinrakenteesta mikä sopii kenellekkin. Täytyy varautua taloudellisesti siihen että tuo 62 kokoon siirtyminen voi tulla milloin tahansa. :)

   Poista