18. tammikuuta 2020

Noel 4 kk

Noel täytti 4 kuukautta jo 10. päivä, mutta kerron meidän kuulumiset sen osalta vasta nyt, koska neuvola, sekä lääkärintarkastus oli vasta eilen, ja halusin tottakai nämä merkitykselliset tiedot ja strategiset mitat juttuun mukaan. Ihan käsittämätöntä, miten paljon ihmislapsi voi muuttua ja kehittyä yhden kuukauden aikana. 


Matkalla 3 kk iästä 4 kk ikään kävi meillä kylässä valtava määrä kehitystä ja kasvua. Olen edelleen joka päivä hämmästynyt siitä, miten paljon tuollainen 4 kk ikäinen ihmisen alku ymmärtää ja oivaltaa. Se on hurjan paljon enemmän, mihin tällainen 4-kymppinen enää kykenee. Ja mitä vielä, pelkän maidon voimalla. Olisikohan meillä aikuisilla jotain opittavaa vauvoilta? Lisäksi ainakin omani ihastuttaa minua joka päivä suuresti sillä, miten riemuissaan voi olla nähdessään itsensä peilistä. Mihin ja missä elämänvaiheessa me kadotamme tämä ominaisuuden? Minusta se on surullista. Poikani myötä, vaikkakin vasta vain 4 kk ikäisen, olen saanut paljon pohdittavaa. Ei ehkä suotta, kun jotkut sanovat, että äitiys ja vanhemmuus opettaa eniten ikinä. En uskonut sen tapahtuvan tällä tavalla, tämän kaltaisissa asioissa. Koska viimeksi itse katsoin peiliin niin, että kuva sai minut hymyilemään, jopa nauramaan ilosta ääneen nähdessäni itseni? Tämän kaltaisten asioiden ei todellakaan soisi katoavan lapsuuteen. Kiitos Noel. Joka päivä hymyilemme ja nauramme peilikuvalle, jossa on äiti ja Noel, sitten Noel, ja varmasti myös pian pelkkä äiti.

Noel 4 kk
Noel 4 kk


Lelut

Sen lisäksi, että Noel on jo ollut suuri opettajani, hän on alkanut kikattamaan kovaan ääneen, ja erityisen hauskaa onkin iltatoimien aikaan ilmakylpyjen hetkellä. Kuukauden aikana Noelista tuli myös mestari tarttumaan leluihin, ja sen ominaisuuden kehittyminen oli havaittavissa ihan päivittäin. Pian purulelut alkoivat löytää sinne minne pitääkin, eli suuhun.

Noel leikkii
Noel leikkii

Mittoja


Matkalla kohti 4 kk ikää Noel koki ensimmäisen kerran saunan, jonka olisimme olosuhteiden niin salliessa varmasti kokeilleet jo aiemminkin. Sittemmin siitä onkin tullut meille joka viikkoinen rutiini. Ensimmäisten kokemusta polulle sattui niin ikään nimpparit ja joulu. Ja muutimmehan me hänen isänsä kanssa yhteenkin. Reissuja teimme mummolaan ja mummilaan niin Hyvinkäälle, kuin Etelä-Savoonkin. Vaatteiden osalta 62 senttiset jäi käytännössä yhdessä yössä pieneksi, 68 senttiset ovat juuri sopivia ja pukeudumme myös sujuvasti seiskanelosiin, joita olemme käyneet myös shoppailemassa kaapintäytteeksi. Noel kasvoi siis upeasti ja reippaasti 3-4 kk välillä keräten 4 cm pituutta ja 800 g painoa. Strategiset mitat ovat  66,3 cm ja 7540 g. Kaikki kulkee edelleen keskikäyrällä, mutta pituus on nyt ottanut aavistuksen verran suuntaa ylöspäin. Jahka se siitä rauhoittuu, sillä me emme kumpikaan Noelin isän kanssa ole pitkiä, eikä kummankaan suvussa myöskään ole havaittavissa erityisen pitkiä ihmisiä.

Pienisuuri hurmuri
Pienisuuri hurmuri

Oma ääni paras ääni

4 kk neuvolan lääkärintarkastuksessa kaikki oli juuri niin kuin pitää, ja Noel hurmasi seurallisuudellaan, sekä sai kehuja erityisen voimakkaista jaloista sekä motorisesta kehityksstä. Samaa totesi terveydenhoitaja. Seurallisuudesta nauttivat myös kanssaihmiset ostoskeskuksessa, kun olimme shoppailemassa Noelille vaatteita. Hän on hereillä ollessaan erittäin paljon äänessä ja sen kyllä kuulee kaikki. Hän käytännössä kiljuu kokoajan riemusta. En ole edes voinut aavistaa, miten monta erilaista kiljumisen äänensävyä ja -muotoa voi saadakaan aikaan. Tämän ja kikatuksen lisäksi hän tykkää päristellä ja jokellella. Erittäin hurmaava tyyppi ja tapaus.

Noel ei viihdy enää lainkaan selällään
Noel ei viihdy enää lainkaan selällään


Kääntyminen

Motoristisen kehityksen suuraskelia leluihin tarttumisen lisäksi on tietystikin se, kun Noel kääntyi ensimmäisen kerran selältä vatsalleen joulun välipäivinä mummin ja ukin luona, ja sen jälkeen hän ei ole selällään enään viihtynytkään. Aiemmin jo kirjoittelinkin meidän hulinaöistä. Tämän myötä hän ei enää myöskään nuku selällään, vaan kyljellään tai vatsallaan. Selällään maatessa, jos hän vielä siinä asennossa viihtyisi, Noel osaa liikuttaa itseään jalkojan tai pään osoittamaan suuntaan ja pyörimään itsensä ympäri, kuin kellon viisari, mutta vatsalla ollessa menee usein hermo, kun vielä ei osaa liikkua eteenpäin. Polvet ovat kuitenkin jo muutamasti tavoittaneet oikeaoppisesti vatsanalusen, joten veikkaanpa, että täällä ei kovin kaukana ole se päivä, kun jollain tyylillä mennään eteen- tai taaksepäin.

Voiko suloisempaa olla: "*Äitiiiii. Olen herännyt" <3
Voiko suloisempaa olla: "*Äitiiiii. Olen herännyt" <3

Mietinpä vaan, mihin katosi se äitin pieni, rauhallinen ja pohtiva filosofi. Ihana Noel. Rakastan sinua niin paljon.

<3. Jennyfer

2 kommenttia:

  1. Meillä tullaan vähän alle kaksi kuukautta jäljessä ja käyn aina innolla lukemassa tekstejäsi Noelista. Jotenkin vaan ihana lukea miten teillä kehitytään ja samalla miettiä miten tämä kaikki on meillä kohta edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiito kommentistasi :) Ihanaa, että blogistani ja jutuistani on teille hyötyä :) Itse tykkään samoin käydä lukemassa blogeja, joissa seikkailee Noelia hieman vanhemmat vesselit.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.