25. helmikuuta 2020

Näin syön ja poltan jäljelle jääneitä raskauskiloja

Kuvat ja sisällöt esimerkkipäivän ruuista, joilla minä sain lopultakin raskaudesta kroppaan jumittuneet rasvat liikkeelle ja polttoaineeksi. Miltä kuulostaa esim. halloum ranskalaiset? Lasken ruokavalioni ketogeeniseksi, sillä hiilihydraattien määrä pysyy päivittäin hyvin vähäisenä, alle 30 g:ssa, ja rasvaa en pelkää ollenkaan. Miten syön, mitä syön ja en syö? Blogiin tulossa jatkossa myös ketogeeninen laajennus. 


Kirjoittelin viikonloppuna siitä, miten raskaudesta jääneet rasvavarastot lähtivät vihdoinkin sulamaan kropastani ketogeenisellä ruokavaliolla. Toisalta voisin puhua vähähiilihydraattisesta, tai niiden sekoituksesta. Erona näissä ruokavalioissa on lähinnä päivittäinen hiilihydraattien määrä. Ketogeenisessä se on n. 20-30 g/vrk ruuan kokonaismäärästä ja vähähiilihydraattisessa enemmän, n. 50 g/vrk luokkaa. Ketogeenisessä ruokavaliossa ei esim. suosita maitorahkaa, jota minä käytän ihan joka päivä. Samoin on marjojen ja hedelmien kanssa, joitan minulla menee pienen pieni annos joka aamu. Siitä huolimatta vuorokautinen hiilarimääräni pysyy ketogeenisen rajoissa, joten sano nyt sitten, millä ruokavaliolla olen ja millä en. Selvää on kuitenkin se, että ruokavalioni ei sisällä lainkaan sokereita, eikä viljatuotteita. Lisäksi rasva on isossa roolissa, niin kuin ketogeeniseen kuuluukin. Syön kolmesti päivässä ja pyrin pätkäpaastoamaan vähintään 14 tuntia, joka on myös tyypillistä ketogeenisessä ruokavaliossa.

Aamiainen

 • Smoothie
  • 1 prk maitorahkaa
  • 1 pss smoothiemarjoja (valmis sekoitus pakasteesta)
  • 1/2 avokado
  • 1 dl vettä
Aamusmoothie, johon avokado tekee taivaallisen kermaisen koostumuksen
Aamusmoothie, johon avokado tekee taivaallisen kermaisen koostumuksen

Lounas
 • Uunimunakas (pellillinen, syön tästä useana päivänä)
  • 10 kananmunaa
  • 1 dl kermaa
  • Suolaa
  • Täytteitä mielen mukaan (esim. kinkku, tomaatti jne.)
  • 1 pss juustoraastetta
   • Lisukkeeksi halutessa vihersalaattia
Uunimunakas on helppo ja nopea lounas vauva-arejen keskellä, kun sitä valmistaa aina kerralla uunipellillisen
Uunimunakas on helppo ja nopea lounas vauva-arejen keskellä, kun sitä valmistaa aina kerralla uunipellillisen


Oikea ajoitus

Aloitin tämän "ketovhh" diettini 27.1.2020 polttaakseni pois kroppaani jumittuneet viimeiset 15 raskausrasvakiloa. Kaikkiaanhan niitä raskauskiloja kertyi hurjat 28, joten sillä tavalla ajateltuna olin onnellisessa asemassa, että ihan sitä kaikkea ei kuitenkaan tarvinnut lähteä karistamaan, sillä 13 kiloa suli parin viikon aikana synnytyksestä ihan itsestään. Toki vauva, lapsivesi, istukka veri, turvotus jne. teki kiloihin luonnollisen poistuman. Kokeilin pudotella kiloja pois jo jossain kohtaa aiemminkin, mutta se oli selkeesti liian aikaisin synnytyksen jälkeen, sillä en lainkaan pystynyt keskittymään asiaan sillä intensiteetillä, kuin olisi pitänyt, ja jätin homman sikseen. Nyt tiedän olevani siihen valmis, sillä arki ja elämä pyörii vauvan kanssa hyvissä rytmeissä ja rutiineissa, ja minulla on riittävästi aikaa sekä energiaa paneutua tähän touhuun.

Päivällinen
 • Lihaa ja kasviksia mitä erilaisemmissa muodoissa
  • Hampurilainen ja halloum ranskalaiset jne. 
Hampurilainen ja halloumranskalaiset on yksi ketogeenisen ruokavalion suosikkejani
Hampurilainen ja halloumranskalaiset on yksi ketogeenisen ruokavalion suosikkejani

Juoma
 • Paljon teetä ja vettä pitkin päivää
Herkuttelu ja välipalat
 • Jos haluan hieman herkutella tai tarvitsen nopeasti lisäenergiaa
  • Cashew pähkinät
  • Tumma suklaa

Viikonlpun herkkuhetki: cashew pähkinöitä ja tummaa suklaata
Viikonlpun herkkuhetki: cashew pähkinöitä ja tummaa suklaata

Blogin sisältö laajenee ketogeenisen ruokavalion resepteillä

Ehkä suurin kompastuskivi, mitä itselläni tällaisten diettien osalta voi olla, on se, että aina kokkaa samaa, mielikuvitus ei riitä erilaisten ruokien valmistamiseen, eikä oikein tiedä, mitä tekisi. En vaadi ihan hirveästi vaihtelua ruokavalioltani, mutta onhan se nyt kiva osata kokata näilläkin aineksilla monipuolisesti. Ehkä se kuitenkin on niin, että mitä enemmän erilaisia ruokia osaa valmistaa, sitä paremmin tällaisesta voi saada elämäntavan itselleen. Aloin kaipaamaan kovasti sitä, että osaisin valmistaa ihan oikeita ketoruokia sen sijaan, että lautasella on aina vaan jotain kanaa ja kasvista, vaikka ei siinäkään mitään vikaa ole. Ehkä ihminen, minäkin, kaipaan kuitenkin jossain määrin vaihtelua, ettei kyllästy. Olen kokenut vauvan kanssa ketogeenisten ruokien reseptien etsimisen jokseenkin haastavaksi ihan vaan aikapulan takia, vaikka netti on niitä pullollaan. Iltaisin olen ihan liian väsynyt etsimään jotain kivaa ideaa seuraavan päivän ruuaksi, ja seuraavan päivän kauppareissu tulee aina liian nopeasti aamutoimien ja -puuhien perässä, että sitä sitten mene kaupassa hyllyjen välissä sieltä, mistä se aita todellakin on matalin. Nyt kuitenkin päätin, että sitä aikaa on jostain löydyttävä, sillä kuulun tällä hetkellä lukuisiin "ketofaceryhmiin", ja niissä on jatkuvasti esillä toinen toistaan herkullisempia ruokia ja ohjeita. Minäkin haluan tehdä ja osata. Seuraavaksi oli ratkottava se, mihin talletan reseptit kaikista ihanista kokkailuistani. Halusin, että ne ovat helposti saatavilla, sillä muuten motivaatio ei pysy yllä. Ensin meinasin blogia, sellaista, jossa olisi vain ja ainoastaan ruokaohje ja kuva kokkaamstani ruuasta. Mutta hei, ruoka kuuluu keskeisenä osana jokaiseen perheeseen ja elämään, joten päätin siltä seisomalta laajentaa blogini repertuaaria kokkaamieni ketogeenisten ruokien reseptehin ja kuviin. Miksikään ruokablogiksi tämä ei muutu, mutta olen aina ollut ruuasta kovin kiinnostunut, tykännyt kokata, ja se on ollut iso osa elämääni sekä mielenkiinnon kohteenani, joten sen puitteissa tämä tuo luontevan laajennuksen tähän koko touhuun. Toivon, että näillä tulevilla resepteilläni voin myös tsempata ja helpottaa sinun arkeasi.

<3. Jennyfer

2 kommenttia:

 1. Onko ruokavalio vaikuttanut imetykseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lueskelinkin blogia enemmän ja sainkin jo vastauksen! :) haluaisin itsekkin kokeilla diettiä mutta imetykselle se tuskin tekisi hyvää.. Jospa sitten joku päivä.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.